Aktiv livsstil – enklast i lägenhet i stan eller i radhus förorten?

Postad av ulrika den 28 Aug, 2017 i Råsmart

Vi har flyttat ut från vårt trånga lägenhet på våning 5 och 6 i stan och in i ett radhus 8 kilometer utanför.

En av mina förhoppningar var att det skulle göra vardagsmotionen lättare och sänka ribban för en aktiv livsstil. Här finns en sjö att simma och paddla i, skog att cykla och springa i, ett ridhus att rida i och stora gröna fält att springa och göra kullerbyttor på. Vi har en gräsplätt där en ny studsmatta prioriteras framför rosenbuskar och vi har fina cykelvägar in till stan.

8 kilometers cykelpendling enkel väl – det är ju fin vardagsmotion! Men andra dagen som cykelpendlare så tryckte någon in en spik i mitt däck. Och fjärde dagen för Henrik som cykelpendlare så var det någons om ”lånade” hans superfina mountainbike (den ”gamla”, den som jag tänkte lägga beslag på och som han tänkte att han skulle våga använda utan att alltid låsa in den).

Så nu är det SL som gäller igen. Och det här med att handla mat. I stan tog jag rullväskan och gick 300 meter till butiken. Här är det 2,5 kilometer till mataffären och ska man handla till fem personer så räcker sällan cykelkorgen. Och när det är gratis parkering, så…

Ja, som du kanske förstår: Det blir lätt bil när jag ska handla. Det känns inte bra.

I stan hade jag 100 meter till gymmet. Nu har jag 3 kilometer. Det kan man ju cykla lätt, men det blir inte riktigt lika lätt att sticka iväg och träna fast man inte har tid (vilket man ju egentligen aldrig har). Så just nu är ambitionen om att komma dit åtminstone två dagar i veckan, och så träna lite hemma med kettlebells, springa, gå och cykla resten. Lite med ungarna, lite själv.

Efter två veckors vardag i radhus så kan jag börja se ett mönster: Jag ska göra ett aktivt val om en aktiv livsstil. I stan var jag så illa tvungen, tunnelbanan betingade 2000 steg bara den. Enkel väg. En helt vanlig dag med jobb, hämta, lämna, handla kom jag med lätthet upp i 10.000 steg eller mer. Att ta bilen för att handla eller uträtta enklare ärenden var otänkbart. Nu ”måste” jag välja att gå en promenad, för uträtta ärenden görs enklast med bil.

Så det är för- och nackdelar med att bo utanför stan om man vill vara aktiv. Jag skulle lätt kunna sätta mig i en skön solstol och läsa en bok på min lediga tid och ta bilen i alla riktningar. Men jag har bestämt mig för att dra nytta av att jag bor i en miljö som inbjuder till aktivitet.

Håll tummarna för att det håller i sig och påminn mig om jag inte återkommer med rapport om ett par veckor! 🙂

 

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK