Egenomsorg genom mat

Postad av ulrika den 21 Nov, 2016 i Råsmart

Denna blogg alltså… Så styvmoderligt behandlad att jag allt oftare överväger att plocka bort den. En blogg ska ju uppdateras och fyllas på med inspirerande innehåll, med lätthet och täta mellanrum.

Så är det inte nu. Och det finns väl många orsaker till det.

Rent jobbmässigt ser dagarna lite annorlunda ut för min del nu än tidigare. Jag undervisar i huvudsak och så skriver jag en hel del annat; böcker och artiklar.

Sen är själva temat: sunda mat för hela familjen, lite ett överspelat kapitel för mig. Jag har ju fortfarande barn (!), men jag jobbar inte med familjer längre; varken kostrådgivning eller kurser. Plus att mina egna barn har liksom tappat förtjusningen inför nya versioner av smoothies. (De är 7, 8 och 10 år nu. När bloggen startade låg Hedda, 7, i magen!)

Och så jag själv då; kanske är det för att jag var så mycket mer entusiastisk kring att sprida inspiration när jag själv var relativt nytänd kring en sund livsstil och frikostigt ville dela med mig av smarta tips, tricks och erfarenheter. Nu är jag mer blasé, på gott och ont, jag har min stabila bas kring livsstilen för egen del och jag vill hellre dela med mig av kvalificerad kunskap (som på utbildningarna och när jag föreläser) än små enkla tips. Jag tycker helt enkelt inte att jag har så mycket att tillföra i kategorin tips och inspiration.

Det är några av orsakerna till stiltje här. Och kanske stänger jag ned den helt snart, vi får se. Instagram är betydligt mer lätt, snabbt och tillgängligt. Kanske nöjer jag mig med det snart. (Följ mig gärna om du inte redan gör det!)

Men. När jag nu sitter här och skriver, så tänkte jag reflektera lite över ”egenomsorg”. Ni vet; det där man gör för att unna sig, skämma bort sig, varva ned efter stressiga perioder, pyssla om sig…

Jag har provat många sätt. Massage, ansiktsbehandlingar, spa, floating, konserter, shopping, champagne, sitta framför brasan och så vidare och så vidare. Men jag måste konstatera att det som funkar allra bäst för mig är – mat. Japp. Mat. Hemma eller på restaurang. God, vällagad, smakrik mat i ugn och ro är det bästa sättet att påminna mig om att jag lever. Att jag har utrymme för njutning och lyx. Att ting får ta tid.

Just nu står jag och blickar tillbaka på en extremt intensiv höst, med resor, utbildningar, bokskrivande och ett nytt redaktörsuppdrag. Det börjar lugna sig lite nu, ”att göra”-listan kortas av för varje dag – skönt! Så i helgen varvade jag ner med en massa god, omsorgsfullt tillagad mat (lyxig med enkel mat, inget man slår knut på sig själv av att göra):

ska%cc%88rmavbild-2016-11-21-kl-13-26-49

Fredag

Herman, 8 år, och jag lagade:

Grillade kycklingspett som marinerats i kokos, soja, ingefära, chili, ingefära.

Jordnötssås med kokosmjölk, lime, honung, ingefära, soja, schalottenlök, vitlök.

Asiatisk sallad av hjärtsallad, mango, chili, lime, fisksås, rostade sesamgrön, avokado, morot, sockerärter, salladslök.

Dessert: Ostbågar alt. ett extra glas vin (eller både och kanske det blev för min del?!)

Lördag

Hugo, 10 år, och jag lagade:

Helstekt oxfilé

Hemslagen bearnaise

Klyftpotatis

Salladslök fräst i olja, vitlök, soja och chili

Grönsallad

Dessert: Lördagsgodis alt. ett extra glas gott vin

Söndag

Hedda, 7 år, och jag lagade:

Torskrygg i ugn

Puré av potatis och morot

Sallad av äpple, fänkål och citron

Brynt smör

Kapris

Dessert: Raw äppelkompott med salt kolasås (kommer i ny bok 2017!)

Jag är så tillfreds och lugn nu. Helt ostressad och i balans 🙂 Tryggt ompysslad av mig själv och helt försäkrad om att kroppen har fått både ren näring och njutning.

Andas in, andas ut. All is well. Food is good! Mat är en lyx som man inte ska ta för självklar!

 

 

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK