”Har du sett Lisa Nordén i klänning?”

Postad av ulrika den 28 Jan, 2013 i Råsmart

Min kropp har havererat. Den fick nog en chock av tyngdlyftningen, för i fredags kväll däckade jag i influensa för första gången i mitt vuxna liv. (Jag tror i alla fall att det är influensa). Jag låg i feberfrossa i 1,5 dygn och nu ligger hela barnaskaran och sover som små katter, hostiga och febriga.

Attans elände.

Jag kommer igen, jag SKA lära mig alla lyft med ”rätta knycken”!

Medan ungarna sover sitter jag och kollar bloggar. Och fastnar för ett klokt inlägg av Petra Månström om kvinnors atletkroppar.

VARFÖR är det så provocerande med kvinnors muskler? När vi vet att de är rena vitalitetskuren, det finns INGET negativt, BARA positivt för en människa att ha rejäla, starka muskler.

Minskad risk för benskörhet, bättre kolhydratsomsättning, ökad ämnesomsättning med mera – förutom just själva STYRKAN, som kan vara viktig både i vardagen och för en elitidrottare.

Man behöver inte tycka att det är skitsnyggt med muskler. Men varför är det mer ok att öppet kritisera en kropp som är stor av muskler, än en kropp som är stor av fett? Det anses taktlöst och kränkande att kommentera en kropp stor av fett (och det är det), men vad handlar föraktet mot muskluösa kvinnor om?

Det kan till exempel låta såhär:

”Har du sett Lisa Nordén i klänning? INTE snyggt!”

Vem bryr sig hur hon ser ut??? GET A LIFE! Hon tävlar ju inte i skönhet och hon snålar ju knappast med styrketräningen för att (i vissa andras ögon) se snygg ut i klänning! Hon är atlet! Kanske vår allra bästa just nu. Musklerna är hennes motor. Utan dem – inga medaljer…

Man får tycka vad man vill. Det får man. Men att håna, tala nedsättande om kvinnors kroppar kan ALDRIG bli rätt. Oavsett om det är fett eller muskler vi häcklar.

Sådär ja, jag håller visst på att piggna till ordentligt nu…!

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK