Om reaktioner på att utesluta viss mat

Postad av ulrika den 6 Maj, 2015 i Råsmart | Etiketter: ,

Skärmavbild 2015-05-06 kl. 11.50.03

Jag pratar så mycket mjölk- och glutenfritt i dessa dagar att jag blir alldeles snurrig.

Visserligen har jag gjort det i flera år – det var ju mjölken som gjorde mig intresserad av kost en gång i tiden – men nu pratar ju alla om gluten. 11 procent av Sveriges befolkning väljer att äta glutenfritt – och upplever att de mår bättre av det. Vissa är nyfikna, andra fnyser.

Jag kan förstå både nyfikenheten och misstron, för vi vet egentligen rätt lite om vilken betydelse gluten eventuellt  har för den som inte har celiaki (dvs en autoimmun sjukdom, där kroppen reagerar på proteinet gluten och tarmslemhinnan förstörs).

Länge har man trott att det är väldigt svart-vitt: Antingen tål man gluten – eller så gör man det inte.

Men allt mer tyder på att det finns en gråskala mellan dessa två poler. En icke-celiaki glutenkänslighet diskuteras allt mer, så pass att det fått ett eget begrepp i vetenskapliga sammanhang, Non Celiac Gluten Sensitivity.

Jag tycker att det finns all anledning att vara ödmjuk och hålla sinnet öppet när det gäller gluten och glutenkänslighet, med tanke på att man för bara 25-30 år sedan trodde att man kunde provocera bort celiaki hos små barn. Med katastrofala resultat.

Jag vet att det väcker många känslor, detta med att välja bort vissa livsmedel av fri vilja, utan att en doktor har ordinerat det. Man kan lätt ryka in i debatter och bli förlöjligad med argument från olika skeptiker, men jag är förbryllad över att det bara verkar vara bortval av de vanligaste livsmedlen som skapar debatt och ifrågasättande; mjölk, socker och gluten. Det många av oss äter varje dag.

Om jag säger att jag utan medicinsk diagnos väljer bort kål, lök, bönor, paprika, broccoli, mandlar, granatäpple, hallon, räkor eller vad det nu kan vara, så är det sällan någon som säger något. Jag har ännu inte sett en enda läkare ila ut och fördöma föräldrar som ”utesluter” kikärter, kålrabbi, skaldjur eller havre ur barnens kost. Trots att dessa livsmedel är sprängfyllda med viktiga näringsämnen.

Men säg att du utesluter vetemjöl eller komjölk och vederbörande blir vit och röd om vartannat: ”HUR SKA HEN FÅ I SIG ALLT HEN BEHÖVER???”

Rent näringsmässigt är det mycket sämre att ”utesluta” baljväxter, kål, bär och havre än vetemjöl, så varför väcker inte det känslor, varningar och avfärdanden?

Att välja bort gluten utan celiakidiagnos eller komjölk utan mjölkproteinallergi handlar om att frivilligt minska de eventuella hälsorisker eller obehag som dess livsmedel i stor mängd kan innebära. ELLER – att man helt enkelt föredrar att äta kål, nötter, bönor och bär.

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK