Reflekterar lite

Postad av ulrika den 3 Maj, 2016 i Råsmart

Tänk att det fanns en tid då allt kunde ”strös på filen”: linfrön, vetekli, nyponskal, psylliumfrön och så vidare

Nu ska det ner i en smoothie. Bom.

Tänk att det fanns en tid då en skiva ingefära i hett vatten kunde räcka.

Nu ska 200 gram färsk (och ekologisk!) dito ner i en slowjuicer (för cirka 4000 kronor). Bom.

Tänk att det fanns en tid när en enkel, men rask promenad när tid fanns, gav svett på pannan och ökade pulsen.

Nu ska powerwalken föregås av svart kaffe, uppstart av Garminklockan och häftigt ombyte.

Tänk att det fanns en tid då filmjölksalternativ som ”Kefir” och ”Onaka” står för spänningen i mejeridisken.

Nu går man f*n vilse när man får in i mejeri… kvarteret i mataffären.

Tänk att det fanns en tid då kollegan frågade om man hade loppor i maten, när man strödde pumpafrön på salladen.

Nu frågar kollegorna hur mycket omega-3fetter man tillgodogör sig ur chiafröna – och skiljer det sig om de har legat i blöt till en pudding eller om man äter dem i torkad form? Måste man mala dem liksom linfrön och hur ser konverteringen från ALA till EPA och DHA ut? (Okej, alla kanske inte får den typen av frågor, men jag får.)

Tänk att det fanns en tid då styrka och smidighet kunde tränas framför teven, med Susanne Lanefelt som guide.

Nu ska vi svettas i 43 grader på hot yogastudion.

Tänk att det för bara fem år sedan ansågs HELT knäppt att lägga en klump fryst spenat i smoothien.

Nu är det knallgröna smoothies i långa banor som gäller – så pass att folk ibland får njurstensanfall.

Tänk att det fanns en tid då en hälsotallrik kunde innehålla ett kokt ägg, lite rårivna morötter och en klick majs. Kanske keso och ett äpple.

Nu… Ja. Jag vet. Tiotusen ingredienser från yttre rymden och långa processer av blötläggning, torkning och jättedyra mixrar med fler hästkrafter än gräsklipparen.

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK