Restkex

Postad av ulrika den 16 Maj, 2016 i Råsmart

I helgen startade tredje omgången av den raw foodkockutbildning jag leder på Medborgarskolan. Magisk helg, magisk grupp!

I starten är det ”lite av mycket”, för att man ska kunna få känslan för vad raw food har att erbjuda, så vi mixar soppor, syrar grönsaker, gör nötost, smaskiga maträtter och sötsaker, groddar, dyker ned i smakernas väsen och börjar nosa på relevant näringslära.

Jag gissar att de flesta, liksom jag, är lite trötta i bollen idag.

I går när jag kom hem hade jag lite överblivna quinoagroddar med mig, som vi hade använt i kex. Mina restgroddar fick bli föremål för ännu ett experiment – som blev en fullträff (det är verkligen inte alla experiment som blir det!!)

quinoacrackers

Paprika- och quinoacrackers

5 dl groddad quinoa

2 röda paprikor

2 morötter

1 schalottenlök

2 msk nyponskalsmjöl

saft från 1 citron

2 msk honung eller 4 dadlar

4 dl vatten

2 msk linfrön

1 msk HUSK

salt

Mixa till en slät röra, bred ut på bakplåtspapper (ganska tjockt, min smet räckte till två plåtar) och torka i ugn eller torkugn.

Du kan antingen ta ut de när de fortfarande är lite mjuka, de fungerar fint som elastiska, lite fruktläderaktigt sega wraps, eller så kan du torka dem tills de är helt torra och krispiga.

Tillsammans med en improviserad tomatsoppa (se ungefärligt recept nedan) fick de bli min lunch idag. Jag åt allt för många kex, de var så farligt goda!

I kväll blir det kålkurs! Då ska vi syra, gratinera, steka, snitta och massera! Mums. Jag är tokig i kål. Verkligen tokig. Bekymrande tokig.

Tomatsoppa

1 liter cocktailtomter

1 dl soltorkade tomater

2 schalottenlökar

1 stjälk blekselleri

2 klyftor vitlök

4 dadlar

5 dl vatten

2 msk olivolja

2 msk färsk basilika

salt, svartpeppar

Mixa, smaka av. Ev lite citron.

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK