Ska arvingarna lida för att ryggbiff är godare än kikärter?

Postad av ulrika den 30 Maj, 2016 i Råsmart

Jag har ägnat morgonen åt att äta macka med vetegräs och lyssna på WWF:s presentation av den uppdaterade konsumenthjälpen Köttguiden.

Det är skrämmande hur lätt det är att bli hemmablind. Kött har aldrig varit en stor del av mitt liv. Flera år har gått utan att jag ens sett åt en köttbit. När jag då och då äter kött numera så har jag rätt enkel smak: Jag gillar långkok och färsbaserat kött. Helst lamm eller vilt. För att det smakar bättre. En bonus är att det har en mildare inverkan på klimatet.

Det gör mig till en ganska unik typ. I genomsnitt äter vi 1,7 kg kött i veckan i Sverige.

Att jag väljer en mindre köttkonsumtion har faktiskt rätt lite med min egen hälsa att göra, jag tycker inte att de data vi har tillgängliga leder till en slutsats om att förnuftiga mängder rött kött är hälsofarligt för den som äter grönt och grovt och sunt för övrigt. Min lilla köttkonsumtion har mer att göra med att jag gillar fågel och fisk bättre – och för klimatets skull.

Så medan vissa kämpar för en köttfri dag i veckan, väder jag som oftast på begreppet och nöjer mig med en köttdag i veckan. Ibland två. Jag överskrider inte rekommendationen om att hålla mig under 500 gram kött per vecka, möjligen med undantag för någon enstaka fjällsemester.

Jag har helt enkelt inte lust att vara den som sitter sist kvar och gnager på en flintastek i brännande sol… Det inser jag förstås att det är liten risk för, men jag har verkligen inte lust att bidra mer än nödvändigt till att mina arvingar och deras arvingar får lida för att jag tyckte att ryggbiff smakade godare än kikärter. Det är inte värt det!

Men visst, det är enkelt för mig att säga. Jag lagar glatt mat med kikärter och pintobönor och kidneybönor och belugalinser och svarta bönor och gröna linser…

I torkugnen står en raw food paj på tork, som ska fyllas med en röra på groddad quinoa och sesamfrön. I picknickkorgen ligger en kall potatissallad med linser och lite getost.

Tack och lov har vi smarta företag som gör det både lätt och inspirerande att äta gott utan stora mängder kött.

I fredags var Risenta här med en kasse bönor av olika slag och ett fint häfte med läckra rätter. Massor av inspiration till vego mat finns att få! Det är inte brist på inspiration som får oss att köpa köttfärs när middagen ska på bordet, det är snarare något med vanor, vilja och att våga. Tror jag.

För att sammanfatta WWF:s smarta råd:

  • Ät mer baljväxter.
  • Ät mindre anonymt kött (importerat, där varken antibiotikarestriktion eller djurhållning rimmar med ansvar)
  • Njut av det kött du äter – välj med omsorg!!
  • Inspirera och inspireras!
  • Ladda ner appen Köttguiden och fråga efter kött som inte har rött ljus i butiken!

Och om du vill ha en dunderdos av inspiration är du välkommen på min raw foodkockutbildning i sommar!

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK