Stora Nolia

Postad av ulrika den 10 Aug, 2015 i Recept

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. I tisdags var jag exempelvis på Stora Nolia i Umeå och höll låda en stund på köksscenen, där jag tipsade om råsmarta knep och enkla rätter som kan underlätta för den hälsointresserade barnfamiljen. Paradnumren crispy chicken med mangosås, broccolismoothie och lite snask blev det. Men som sagt, det blir inte alltid som man har tänkt sig. Bananer är oförutsägbara typer och dem som fanns tillgängliga var på tok för gröna och kärva för att bidra med den sötma som de ska i en smoothie eller mangosås. Så det blev sådär. Min poäng är dock: Ha inte så stor respekt för recepten! Finns det inte mogna bananer, så kan man ta en avokado och ett par droppar honung för sötma och krämighet i en smoothie. Eller helt enkelt skippa bananen i mangosåsen, även om det blir nästan som glass till kycklingen.

Det är bara så det är i verkligheten!

Etter värre var det dock att jag lovade att lägga upp alla recept i bloggen redan dagen efter. Men jag for raka vägen tillbaka till Bohuslän och där mellan de höga bergen är det högst vanskligt med mobilsurf och uppkoppling. Så det blev helt enkelt inte av. Allt hängde sig hela tiden. Men nu kommer äntligen recepten!

Smartbars (från Smarta sötsaker)

En lite grövre godbit som är vår bästa vän i pulk- och skidbacken. Men jag lovar att den funkar till 3-fikat och i väntan på pendeltåget också.

25 bars

1 dl mandlar

½ dl pumpafrön

2 dl torkad frukt, t ex dadlar, aprikoser, russin

2 msk kokosolja

½ dl koncentrerad äppeljuice

2 tsk malen kanel

4 dl havregryn

Kör först nötter, frön, frukt och olja i matberedaren. Sen i med lite äppeljuice och kanel. Tillsätt havregrynen lite i taget, tills du har en ganska bastant deg. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och skär i bitar.

 

Mangoglass (från Smarta sötsaker)

250 gram fryst mango

1 avokado eller 3 msk mandelsmör eller 1 dl cashewnötter

1 ägg

Lite kokande vatten

Kör allt i en matberedare, med kniven i botten, till en krämig mjukglass.

 

Chokladbollar (ur Råsmart familj)

200 gram urkärnade dadlar

1 dl havregryn

3-4 msk kakao

2 msk kokosolja

en gnutta vaniljpulver

2 tsk snabbkaffepulver

kokos att rulla i

Kör allt med gott tålamod i en matberedare, med s-kniven i botten. Tillsätt eventuellt lite vatten tills du har en jämn deg. Rulla till små bollar som du vänder i kokos. Ställ in i kylen (eller snabbkyl i frysen) tills de är kalla och hårda.

Crispy chicken (ur Råsmart familj)

500 gram kycklingfilé

2 dl polenta

salt, peppar

kokosolja att steka i

Skär kycklingen i mindre bitar, salta och peppra lätt. Vänd i polenta och stek i kokosolja, på ganska hög värme, så att de blir krispiga. Servera med mangosås och ”gnaggrönt”, det vill säga blandade grönsaker efter barnens tycke och smak. Exempelvis blomkålsbuketter, morotsstavar, sockerärter, gurkbitar, rädisor, cocktailtomater, vitkålsblad med mera.

Mangosås (ur Råsmart familj)

200 gram mango (köp gärna fryst, som är jämn i mognad)

1 riktigt mogen banan (gärna med bruna fläckar)

½-1 lime, saften

Mixa allt till en jämn sås, använd matberedare med s-kniv eller en stavmixer. Vill du har mer ”vuxen smak kan du tillsätta ingefära, chili eller lite vinäger.

Broccolismoothie 

1 ½ dl havre- eller mandelmjölk

1 ½ dl apelsinjuice

2 dadlar

en nypa vaniljpulver

1 msk torkad mynta

½ banan

50 gram fryst broccoli

¼ avokado

Kör allt i en stark mixer tills du har en slät smoothie. Servera eventuellt med is

 

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK