Syra grönsaker

Postad av ulrika den 28 Sep, 2017 i Råsmart

Om du följer mig på Instagram, så har du nog inte missat att jag älskar surkål.

ÄLSKAR SURKÅL!

Jag vet att det låter lite väl helylle, men jag älskar surkål ändå. Alla syrade grönsaker. Så mycket att du då och då ser mig såhär:

Det är också mer än vanligt att min jobba hemma-lunch ser ut såhär:

Eller såhär:

Men det är inte bara vitkål som syras här hemma, det kan vara blomkål, rabarber, morötter, rödbetor, lök, chili… Inte för att jag har någon prunknande köksträdgård som ska packas ner i glas inför vintern, men dels är det kul att slabba runt i köket och resultatet: Friskt syrlig kål och andra grönsaker är helt enkelt en delikatess Som man kanske ska vänja sig vid, jag vet inte. Jag älskade syrade grönsaker vid första tuggan, men jag har hört att det finns mer skeptiska typer…:-)

Många frågar om jag inte ska skriva en bok om fermentering (som syrning också kallas), eller om jag inte kan ha kurs. Svar: nej och nej.

Visserligen syrar vi på var och varannan kurs och utbildning jag håller, men bara som en del av ett större tema. Det är nämligen skitenkelt att syra. (Du får min lilla guide längst ned!)

Det enda jag kan bidra med utöver det som står där, är ren inspiration till smaksättningar och kombinationer.

Min absoluta favoriter är dill, vitlök, lagerblad. Eller chili, ingefära, koriander, vitlök. Eller naturell. Eller färsk rosmarin, rosépeppar och lagerblad. Eller enbär, kummin och vitlök.

Önskar dig stort lycka till med fermenteringen/mjölksyrningen! Det är klart värt lite stök i köket!

 

Syra kål

Strimla ett vitkålshuvud tunt, använd gärna mandolin.

Tillsätt 4 teskedar salt (OBS! Utan jod! Det är viktigt, eftersom jod är bakteriedödande, så hämmar det mjölksyrebakterierna från att föröka sig och syra kålen!)

Massera eller ”stampa” kålen med ett hårt föremål, så att den börjar vätska sig. Använda gärna handskar, så att du slipper få salt i eventuella småsår på händerna.

Tillsätt sedan eventuell smaksättning, som kumminfrön, dillfrön, chili eller enbär.

Packa sedan kålen en lufttät burk, så att ingen luft ligger kvar mellan kålstrimlorna och så att det står vätska ändå upp över kålen. Se till att vätskan täcker kålen helt innan du stänger burken. Ett tips är att ta en liten plastpåse med vatten i, knyta ihop och lägga på toppen, som trycker ned kålen mot burkens botten när du stänger locket. Låt burken stå i rumstemperatur i tio dagar (18-20 grader, utan att du öppnar locket under tiden!).

Efter tio dagar ställer du in burken i kylen och kan börja äta av din surkål, som blir mörare och mörare för varje dag. Om du förvarar den kallt, så håller den sig i flera månader. Ser du något litet vitt, mögelliknande på kålen om den har fått stå ett tag i kylen, så är det sannolikt fråga om toppjäsning. Det är inte är farligt. Du kan bara skrapa bort det synliga och äta resten av kålen.

Syra grönsaker, exempelvis morötter, rödbetor, gurkor, lök och broccoli

Här måste man täcka grönsakerna med saltlake, som verkligen täcker grönsakerna. Det är inte lika viktigt att packa grönsakerna som när man syrar i kålens egen vätska, men fyll inte burken med för mycket grönsaker, för saltlaken måste verkligen täcka ALLA grönsaker. Med god marginal så att miljön är syrefri, annars kommer andra mikroorganismer och tar över.

Saltlake

3 tsk salt (UTAN jod, eftersom det är bakteriedödande!)

5 dl vatten

Koka upp vatten och häll i salt, låt den svalna till rumstemperatur innan du häller den över grönsakerna.

 

 

 

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK