Världens bästa välling!

Postad av ulrika den 13 Dec, 2010 i Okategoriserade

Välling är en praktisk sak. Enkelt för oss föräldrar, mysigt för barnen inför natten.

Men jag vägrar servera industritillverkad välling med en massa skummmjölk, socker (som på innehållsförteckningen heter maltodextrin, en fint ord för socker) och en massa skräpmjöl. Och härsket fett.

Vi har gjort det, med en massa eksem, dåliga magar och infektionskänslighet som resultat. No more.

Vi gör sedan länge egen. Ren, god välling utan konstiga tillsatser och skummjölk och härkset fett. Stärker upp med en multivitamin, för industrin berikar sina produkter med vitaminer och mineraler, och det används i de officeiella kostråden som en argument för att välja just industritillverkad gröt och välling. Jag väljer – och rekommenderar – alltså hellre hemkokt välling och gröt och ett bra kosttillskott som komplement.  

Bovetevälling, 2 flaskor

2 dl kallt vatten

1 nypa kanel

2 msk bovetemjöl

2 dl havremjölk

en klick kokos- eller rapsolja

Vispa ned bovetemjöl och kanel i kallt vatten. Koka upp och vispa då och då under uppkoket, för det klumpar sig lätt annars.  Späd med havremjölk och droppa i lite olja inför servering. Mums! Ren näring på flaska!

Resterna spar du bara och värmer i kastrull inför nästa vällingmål. Vällingen klarar sig 3-4 dagar i kylen, så gör gärna storkok!

Lycka till! Receptet finns med i min bok ”Råsmart familj” som kommer ut direkt efter nyår!

Ulrika

 

7 reaktion på “Världens bästa välling!”

  1. Det blir till att testa, Ulrika. Och boken kommer jag att införskaffa så snart den släpps.

  2. Lisa skriver:

    Hej Ulrika!

    Tack för receptet. Så himla enkelt och MrM tömde hela 260 ml utan en endaste liten paus. Det var tydligen superdupergott. Sen tog han snuttekatten och gick till trappen för att tala om att han ville upp och sova och det gör han nu utan ett endaste knyst!

    Du skall veta att jag inte testat att göra speciellt mycket själv och tycker det här med lunch och middag är en vånda att komma på bra och ändå enkel och snabb mat som MrM dessutom gillar. Detta var kanske ett första steg.

    Jag skall försöka komma på måndagkväll och boken skall jag absolut köpa när den kommer.

    Kram Lisa.

  3. rawsmart skriver:

    Härligt, Kristina och härligt Lisa+MrM!
    Man får ta det hela i myrsteg, annars slår det runt i huvvet på en.
    Hemkokt välling är en bra start!
    Sen kan man ju alltis komma p en av mian familjematskurser.. =)
    http://www.medborgarskolan.se/Sok/?p=Hoffer&s=1

    Kram
    Ulrika

  4. Lisa skriver:

    …och glömde frågan jag skulle ställa. Vad rekommenderar du för kosttillskott? Jag köpte ICAs solhavre som innehåller A, D samt B12. Bör jag ändå ge något utöver det?

  5. rawsmart skriver:

    =)
    Lisa, jag gör ett tillskottsinlägg senare i veckan! Bra ämne att ta upp!
    Kram

  6. Nimrah skriver:

    Kan man göra denna som gröt? Jag längtar efter din bok. Slutade med mjölk igår. Igen. 🙂

    Kram Nimrah

  7. rawsmart skriver:

    Nimrah!
    Ja, den kan göras som gröt til de minsta. Ta ca 1 del bovetemjöl och 2,5 delar vatten. Till de lite större tar man med fördel boveteflingor och kokar till gröt.
    Boken är på väg! Ligger hos Samdistribution och väntar på att det ska bli januari… =) Längta hela julen!

    KRAM
    Ulrika

Kommentarer inaktiverade.

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK