Världens tråkigaste matvanor?

Postad av ulrika den 21 Aug, 2017 i Råsmart

Skrattade lite åt min enormt torftiga inköpslista igår. Den såg ut så här:

Havre

Ägg

Banan

Morötter

Vitkål

Broccoli

Blomkål

Mandlar

Äpplen

Svarta linser

Tetrabönor

Potatis

Lök

Fruktansvärt trista råvaror när man ser dem så där, måste jag säga. Men de är billiga och spritter av sundhet. Och tillsammans med lite goda smaksättare som finns i skåpen här hemma, så blir de en perfekt bas i vardagen.

Lite matmagi som finns representerad på listan: 

Havre innehåller lösliga fibrer som kan bidra till ett sänkt blodtryck.

Ägg innehåller alla näringsämnen vi behöver utom c-vitamin. Gott om protein, d-vitamin och antioxidanter.

Bananer innehåller kalium, ett mineral som också har en blodtryckssänkande effekt (bland annat). Plus en massa lösliga fibrer och förnuftig sötma till havregrynsgröt och smoothies. Dessutom är det ett perfekt snack; i sin egen perfekta förpackning.

Morot innehåller bland annat en del betakaroten, förlöpare till vitamin a, som vi behöver för bland annat hud och immunförsvar. Ett perfekt snack som alla gärna knaprar i sig stora mängder av här hemma.

Vitkål, blomkål och broccoli, fina vänner i kålfamiljen som bland annat innehåller sulforafan och en isothiocyanater, som bland annat kan bidra till mer självkritiska celler och därmed utgöra ett skydd mot cancer.

Och så mandlar; vackra, vackra mandlar! Ett perfekt snack som ger e-vitamin, magnesium, protein och fibrer i en välsmakande förpackning.

Äpplen. Strax i högsäsong; fulla av lösliga fibrer, c-vitamin och antioxidanter. Goda, söta och enkla att ha som snacks och riva på gröten på morgonen. Eller som torkade bitar att gnaga på till kvällsgodis.

Svarta linser och tetrabönor. Lösliga fibrer i en proteinrik kolhydratskälla (eller proteinkälla med sunda kolhydrater, beroende på i vilken ände man börjar…) Mineraler och antioxidanter. Billigt, klimatsmart.

Potatis. En av de mest mättande råvaror vi har i förhållande till energiinnehåll. Rik på c-vitamin och viktiga mineraler. Skulle man välja en enda råvara att leva på är nog potatis den som skulle hålla oss vid liv längst. I kombination med ägg skulle vi kunna klara oss i en liten evighet… Billigt. Lätt att odla på våra breddgrader.

Lök. Billigt, smakförhöjande och struttar av sundhet.

Av dessa råvaror kan jag svänga ihop goda muffins, steka pannkakor, göra mustiga soppor och grytor, matiga sallader, vegetariska biffar, vegopytt i olika varianter. Jag kan komplettera med lite gott från skafferiet och göra goda bars, smoothies och bowls. Jag kan ugnsbaka, ugnsrosta och bryna kål och rotfrukter för att ge smaklökarna den tillfredsställande umamismaken. Komplettera med en bit fisk eller kyckling då och då.

Och jag kan skära ner på antalet tillfällen då både inspiration och skafferi gapar tomma och jag mest av allt vill ringa efter en översmarrig hämtpizza…

Trevlig vardag önskar jag!

 

 

 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK